Vadlovak Nyugat-Kanadában és a cowboy-ok, akik vásárra viszik értük a bőrüket

Vadlovak Nyugat-Kanadában és a cowboy-ok, akik vásárra viszik értük a bőrüket

A Viasat Nature-re érkezik A vadlovak megmentése című tízrészes sorozat, melynek első epizódja november 6-án, 17:10-kor debütál, hogy aztán heti rendszerességgel szombatonként újabb részekkel jelentkezzen. A széria Nyugat-Kanada érintetlen vadonjába kalauzolja el a nézőt, egészen pontosan a Nemiah-völgybe, ahol vadlovak élnek évszázadok óta, ám jelenleg a populációjuk megnövekedése miatt könyörtelen harcot folytatnak egymással a túlélésért. Cowboyok elit csapata és a helyi őslakosok együtt próbálják meg befogással kontroll alá vonni a vadlovak populációját, ám ez nehezebb feladat, mint gondolnák. A régióban a vadlovak okozta problémák nem egyediek: ezekre is kitérünk cikkünkben.

Vadlovak világszerte és Kanadában

A ma élő legtöbb vadló java elszökött, elvadult háziló. A tényleges vadlovak nagyjából teljesen eltűntek: a kelet-európai sztyeppe tarpánja mára kihalt, a mongóliai Góbi-sivatagban élő Przsevalszkij-lóból pedig már csak nagyjából 250 példány van szabadon. Ugyanakkor a világ majd minden kontinensén megtalálhatóak azok a vadon élő lovak, melyek korábban az embert szolgálták.

Kanadában is jelentős mennyiségű vadló-állomány található, melynek eredetéről ugyan megoszlanak a vélemények (egyesek szerint a hódító spanyolok által behozott lovak egy része vadult el, mások szerint viszont már évmilliók óta a kontinensen éltek), de abban nincs vita, hogy a szabadon kószáló ménesek a kulturális örökség részét képezik, mint ahogy abban sem, hogy populációjuk egész Nyugat-Kanadára nézve gondot jelent.

Szilaj ménesek vagy veszélyes kártevők?

A vadlovak komoly hatással lehetnek a környezetükre a vegetáció túllegelésével, a földben okozott erózióval és a növényzet letaposásával, ezzel pedig a legnagyobb károkat a szarvasmarha-tenyésztőknek okozzák. Brit Kolumbiában és Albertában az 50-es évek óta befogással és selejtezéssel menedzselték a populációt: a befogott állatokat aukciókon értékesítették, háziasították, továbbá eladták őket külföldre vagy vágóhidaknak. A 60-as években még közel 2.000 lovat fogtak be, míg 2004 és 2015 között már csak pár tucatot. 2015-ben teljesen leálltak a kényszervágással, és tudományos alapú megfigyelésre tértek át abban a reményben, hogy többé már ne legyen szükség kényszervágásra.

Ennek ellenére vadlovak a mai napig problémát jelentenek, de immáron magukra is. A Brit Kolumbia-i Nemiah-völgyben élő ménesek tagjai, az úgynevezett Cayuse-lovak – kisnövésű, de nagyon szép és nagyon vad állatok – a hirtelen megnövekedett populációra jutó szűkös élelem miatt egymásra támadnak a túlélés érdekében. A vadlovak megmentése arra a cowboyokból és őslakosokból álló csapatra összpontosít, amely megpróbálja fenntartható nagyságúra csökkenteni a vadlóállományt. Ehhez pedig be kell fogni őket, ám ez nem gyerekjáték. A Nemiah-völgyben élő vadlovak ugyanis nem csak okosak, de erősek is, így az elfogásukhoz kidolgozott stratégia, elszántság és acélidegek szükségesek.

Cowboyok és őslakosok, akik az életüket kockáztatják

„Ha elfogunk néhány lovat, és közben senki sem sérül meg, az egy jó napnak számít” – így vélekedik Amanda Lulua, aki egyike annak a Xeni Gwet’in névre hallgató elit cowboycsapatnak, akik félelmet nem ismerve veszik üldözőbe nap mint nap a saját magukra és a környezetükre egyaránt veszélyes vadlovakat. Egyesek úgy tartják, hogy a Xeni Gwet’in cowboyai hozzá vannak kötözve a saját lovaikhoz, annyira determináltak a hajsza során, de ez érthető is, hisz első nemzedékük sokáig küzdött azért, hogy a Nemiah-völgyben ők menedzseljék a földeket és a rajtuk élő állatokat.

A természetes egyensúly visszaállításához a lehető legegyszerűbb módszert választották: befogják a lovakat, a legerősebb példányokat visszaengedik a vadonba, a többit pedig háziasítják. A befogást azonban rengeteg dolog megnehezíti: az állatok kiszámíthatatlanok, a terep tele lehet buktatókkal, a könyörtelen időjárási körülmények pedig kikezdik a lovak és a cowboyok figyelmét is, nekik pedig észnél kell lenniük, ugyanis senki nem akar a vágta során leesni a lóról és egy 450 kilós száguldó állat patái közé kerülni…

A Xeni Gwet’in cowboyai mégis minden nap vásárra viszik a bőrüket, hogy a Nemiah-völgyben helyre álljon az egyensúly: az ő mindennapos küzdelmeikről mesél A vadlovak megmentése – a Viasat Nature műsorán.